Sex sorters tomater

I år hittade jag ett sexpack olika tomatsorter, perfekt för mig som har beslutsångest gällande just sortval. Här fanns olika typer av tomater representerade, så det är bara att dra igång sådderna när det är dags.

Tomater i sex sorter

Tomater i sex sorter

Här presenterar jag först sorterna, och sedan kommer de odlingsråd jag lyckats få fram som verkar vettiga och lätta att förstå.

san marzano 2

‘San Marzano 2’

En plommontomat som favoriseras av kockar, används för att göra pasta eller sås. Sorten har färre frön och mindre fruktsaft, vilket gör den bra för pizzor. Djupt röda skinn, köttigt kött och oöverträffat för att göra såser!

marmande

‘Marmande’

Fransk bifftomat som ger stora, upp till 200 g, lite oregelbundna, åsiga, köttiga frukter med utsökt smak. Plantan är buskig, men kan bli 70 cm hög och behöver då stöd. Marmande är frisk och odlas oftast på friland. Resistent mot Fusarium och Verticillium. Tjuvas.

tigerella

‘Tigerella’

‘Tigerella’ får dekorativa, randiga tomater med mild smak. Sorten är rikbärande och relativt tidigt mogen. Kan odlas i växthus, på inglasade altaner eller i ett varmt, soligt läge utomhus. Plantan blir 1,5-2 m hög, behöver stöd och ska därför bindas upp. Tjuvas.

garden pearl

‘Garden Pearl’

En buskigt växande körsbärstomat som gör sig bäst i hängamplar, fönsterlådor eller högt belägna krukor. De små välsmakande tomaterna hänger som ett pärlband utanför krukans kant. Krukor bör vara placerade en bit upp eftersom tomatklasarna kan hänga upp mot 45 cm från krukans överkant. Ger rikligt med tomater under hela säsongen. Behöver inte tjuvas.

golden sunrise

‘Golden Sunrise’

En AGM-prisvinnande sort. Solgula, runda frukter som har en underbar, söt smak. Medelstora, släta, välformade frukter med söt, fruktig och saftig smak. Skördarna är tidiga och pålitliga, lättodlade inne och ute. Odlas lämpligen i växthus eller på en varm skyddad plats utomhus. Behöver stöd att klättra på. Tjuvas.

red cherry

‘Red Cherry’

En klassisk pomodorini-tomat. Den är i motsats till många andra körbärstomater högväxande. Körsbärstomater har generellt en söt smak och passar perfekt i olika sallader. Men vi har även sett körsbärstomater på pizza, i focaccia och i pastasåser. En mycket användbar tomat som är mycket enkel att odla. Tjuvas.

odlingsråd för tomater

Generellt sår man tomat 8 veckor före utplantering. Hos mig i zon 5-8 blir det i mars – april.

sådd

Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: 7-12 dagar
Groningstemperatur: 22-25°C
Plantavstånd: ca 25-45 cm
Radavstånd: ca 40 cm i dubbelrad

Håll jorden fuktig, inte blöt. Använd genomskinligt plast med lufthål över krukorna. När fröna grott placera krukorna utan plasten ljust i ca 15 grader. Omplantera vid 15 cm planthöjd, Fyll på med planteringsjord ända upp till första bladparet. Vattna.

Avhärdning

Avhärda innan utplantering. Planteras ut när det varit frostfritt i 2 veckor, härda plantorna mot solen genom att låta dom stå ute ett par timmar om dagen någon vecka innan utplantering.

Tillväxt

Jorden ska vara näringsrik, porös, och fuktighetshållande. Oftast måste man ha i kompost och brunnen gödsel eller om du odlar i stora krukor så tänk på att gödselvattna regelbundet. Tomatplantor vill ha mycket vatten men inte allt för blöt jord, då den blir kall. Ge gödning någon gång i veckan och plocka bort de lägst växande bladen för att ge plantan växtkraft.

stötta

Sätt upp stöd redan från början. De högväxande vill ha ca 150 cm växtstöd (käppar eller spalje) medan busktomaterna nöjer sig med lägre stöd. Gödsla när plantorna varit i jorden i 2-3 veckor med nässelvatten, gräsklipp eller benmjöl.

Tjuva

Nyp bort de skott som kommer i grenvinklarna (tjuva) för att få bättre skörd. Ta även bort sena blommor som ändå inte hinner utveckla färdig frukt.

Man skiljer mellan högväxande tomater och busktomater. Den första måste tjuvas annars blir det knappt någon frukt.

odla i växthus

När du odlar tomater i växthus kan du placera busktomaterna framför de höga så får alla så mycket ljus som möjligt. Kom ihåg att ha bra ventilation.

skörda

Skörda när frukterna fått sin rätta färg men inte hunnit bli övermogna och mjuka. Förvara dem i rumstemperatur, i kylskåpet försvinner smaken. På senhösten när plantan inte klarar kylan längre så skördar du alla tomater och lägger in dem i rumstemperatur. De mognar snart och blir mycket goda.

Busktomater

För äkta busktomat bildas en klase på varje gren. Busktomat kräver inte nödvändigtvis tjuvning, men för mer starkvuxna sorter som är ett mellanting mellan uppbindning och busk, är det ändå att rekommendera. Glesa vid mellanform ut eller låt bara någon gren växa och bind upp det. I det fallet finns mer än en klase per gren.

högväxande tomater

Bind upp de högväxande tomaterna med snören. Endast de högväxande tomatsorterna ska tjuvas regelbundet. När de höga plantorna utvecklat fyra blomställningar ska de toppas. Annars växer de iväg utan frukter som resultat.

Annonser