Terrorism och rädsla

I Sverige idag står vi medvetna om en enorm flyktingvåg som väntas. Ändå är det bara den sista rörelsen i den våg som med full kraft får människor att lämna det krigshärjade Syrien. Till och med områden runtomkring.

Vi kan alla se att det är en ytterst liten del av alla flyktingar som ens tar sig till Sverige. Meningarna om hur vi ska agera skiljer sig åt beroende på vem vi frågar. Somliga tycker att alla ska få stanna, andra tycker att gränserna ska stängas.

Oavsett vilken åsikt som saluförs finns en gemensam nämnare. Rädsla.

Rädsla att inte räcka till, att inte kunna ge dessa människor namn och personligheter, ge dem ett nytt liv fritt från oro. Rädsla att dessa människor och vår hjälp till dem ska kosta pengar, pengar som kanske ska tas från redan ansträngda poster i regeringens budget. Rädsla för att den budget som från början lagts till bistånd redan börjar sina.

Rädsla att våra farmödrar och morfäder, gammelmorfäder och alla våra älskade åldringar ska få försämrad vård under sin sista tid i livet. Att våra pensionärer, som kanske inte ens bor på äldreboende ännu, ska få ännu mindre pengar i börsen när pensionen betalas ut.

Rädsla att se fler och fler okända människor i vår del av världen. Vår hemkommun, vårt kvarter, vår by. Kanske måste jag till och med säga hej? Kan de ens förstå vad hej betyder?

Vi dras med vanföreställningar att flyktingar kommer hit med sargade kroppar, trasiga kläder och inga ägodelar. Att många lyckas ta sig till vårt land hela (någorlunda i alla fall) och rena, och dessutom fått med sig en kasse tillhörigheter, och kanske dessutom en smartphone? Det gläder oss inte. Istället ser vi detta som tecken på att vår hjälp är överflödig. De har ju smartphones liksom. Livets bröd.

Bild: Olssons klotter

Bild: Olssons klotter

Så vad händer? Kommuner runtom i landet börjar fatta beslut om mottagande, börjar ställa i ordning fler tillfälliga bostäder för alla som behöver. Invånare i närområdet får information om detta.

DÅ. Då plötsligt blir det fel. Folk startar mordbränder, eldar upp de byggnader som skulle ställas i ordning för att hjälpa våra medmänniskor. Andra världsmedborgare.

Vad är detta annat än terrorism?

Terrorism (från latin terror ‘rädsla, fruktan’) avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar.
Källa: Wikipedia

Tänk. Protestera. Inte tyst. Agera.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s