Renovering av bron

Vår entré var ordentligt sliten när vi köpte huset. Grånad trall, nötta trappsteg och precis som huset behövde det målas. Faktiskt inte så mycket flagad färg, men smutsigt och med viss påväxt av mögel. Första året gjorde jag en snabbfix med inoljning av trallen, den sattes i en neutral/kall mörkbrun färg. Målade också trappstegen som var ordentligt kantstötta. Den här sommaren skulle vi fixa allt ordentligt.

11356480_1632740543671049_1355378416_nInledningsvis monterade vi bort räcket på hela bron. Sedan tidigare var huset redan försett med fint arbetad snickarglädje, något som vi ville bevara. Vi lämnade en spjäla till en karl i byn, han lovade hjälpa oss att såga ny snickarglädje.

Bron och all panel och sådant målades två varv med samma vita kulör som övriga huset (Flüggers modevit U-520). Sedan fick vi tillbaka spjälorna. De grundoljades, grundmålades och därefter strök vi två varv Oljefärg V, en vattenbaserad oljefärg (snällare mot miljön). Spjälorna hade tidigare stått på en underliggare, där vatten lätt kan bli stående. Nu när vi fått de nya spjälorna, fräste vi ur ett ordentligt utrymme i mitten, där allt vatten kan rinna av. De nya sågade ytorna fick samma behandling som spjälorna och en sen kväll monterade vi ihop allt. Nu fattas ett sista (femte!) varv med oljefärg innan jag tycker att vi kan säga att vi är färdiga med målandet.

bron

11420942_1000875903298588_1358091773_nI brotaket fällde vi in fyra spotlights också. Tidigare hade vi en klassisk vägghängd armatur, men jag tyckte den såg stor och klumpig ut till den välarbetade snickarglädjen. Spotarna ska utökas nästa år, då underspikningen ska förses med samma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s