Målning av huset

I sommar har vi målat huset. Sedan länge var det avgjort att det skulle byta kulör, från gult med vita knutar till enfärgat vitt. Men. Vitt är inte bara vitt. Sju vita färgprover senare konstaterade jag att modevit (egentligen en ljust grå nyans) skulle passa bäst ihop med nya dörren och portarna. Antracitgrått slår nämligen i blått.

Kulören blev Flüggers Modevit U-520. På färgprovet ser nyansen ljusgrå ut, men när vi valde att måla hela huset i en och samma färg, ser alltihopa vitt ut, utan att sticka i ögonen. Det är viktigt att huset inte bländar. Färgen matchar bra till våra Antracitgrå (RAL 7016) garageportar och dörrar.

Vi valde också att köpa Flüggers Uteakrylat i Wood Tex-serien. Den har snygg glans och ska enligt tillverkaren hålla bättre än oljefärgen. Broräcken och pelare målade vi dock med oljefärg, de blev mer glansiga men tydligen mattas oljefärgen av rätt snabbt. Oljefärg är ett bra val där trä ska målas runtom, alltså tätt. Av miljöhänsyn valde vi den vattenbaserade Oljefärg V i Wood Tex-serien.

Ska lägga upp bilder separat hur vi har gjort på bron, vi satte nämligen nytt räcke och justerade lite. Vi är inte helt färdiga heller, men mer om detta i ett annat inlägg.

målahuset

All färg köptes på målahuset.se. Vi hittade allt vi behövde där, även penslar, hustvätt, täckpapp, hinkhållare osv. Vi köpte också fönsterfärg, fönsterkitt och annat rackel. Även Wood Seal, räddaren i nöden när svarta springor framträder så tydligt mot den vita fasaden.

Eftersom att vi har Älvsbyhus fick vi sjukt bra rabatt; 35 % på alla tiolitershinkar! Tur det, det gick åt MYCKET mer färg än vi trodde. Trots att huset var målat flera varv sedan tidigare (det är ju byggt -81) så är strukturen fortfarande väldigt grov. Sammanlagt köpte vi drygt 70 liter Utomhusakrylat och typ 5 liter Oljefärg V. Hela huset målades två varv i tjocka lager. Vårt hus är typ 120 kvadratmeter, plus vidbyggt tvåbilsgarage med förrådsdel. Rätt stort alltså.

Jag har kittat om och målat alla fönster på ekonomidelen, de var slitna som tusan, men byte är inte aktuellt förrän om några år tror vi. Då kanske vi byter förrådsdörr på baksidan ekonomidelen också.

Sammantaget är vi jättenöjda med resultatet! Fler bilder kommer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s