Dagens nyhet

Jag har nu testat att äta mitt livs första sushi. Debuten ägde rum på Sushi & Te i Piteå. Den lilla gröna högen till höger i bild borde ha försetts med varningsskylt – det var fruktat starkt! Godast var de olika laxvarianterna.

Sushi var gott men jag hade nog behövt fler bitar för att bli lite mer mätt. Sammantaget vill jag rekommendera dig att testa. Om du nu inte redan gjort det. Jag tyckte att det var gårdagens guldkant att våga sig på något nytt. Så här skriver Sushi & Te på sin facebook-sida:

Du behöver självklart inte veta allt om sushi för att uppskatta sushi som mat. Men för Dig som är nyfiken finns här en kort introduktion till maten.

Maten – Sushi

De flesta vet idag att sushi är en maträtt från Japan. En vanlig missuppfattning är dock att sushi betyder rå fisk. Ordet sushi har istället koppling till riset och kommer från det japanska adjektivet sui, vilket betyder sur. Huvudingrediensen i all sushi är nämligen vinägersyrat ris. Shi betyder lyx.

Riset får sin klibbiga konsistens av en blandning av socker och vinäger.Det klibbiga rundkorniga sushiriset formas till riskuddar (nigiri) eller rullas (maki) tillsammans med fisk (rå eller tillagad), rom och/eller skaldjur. Vanliga sushiingredienser är tonfisk, räkor, lax, krabba, bläckfisk, ål och omelett eller vegetariska ingredienser såsom avokado och/eller gurka. Ibland kan även olika sorters kött och kyckling förekomma.

Sushin serveras oftast med wasabi, inlagd ingefära (Gari) och japansk soja. För Dig som äter sushi för första gången kan wasabin lätt bli en tårdrypande chock. Den gröna pastan är gjord på japansk pepparrot och är ofta mycket stark.

I Japan säger man att nigiri är som en stor familj där varje riskorn är en egen individ. Riset ska alltså separeras när det kommer i kontakt med saliven i munnen. Vanligt förekommande i väst är att separationen sker redan i sojakålen. I Japan undviker man nämligen att riset kommer i kontakt med sojan när man doppar fisken.

Sushibitar som har topping är smaksatta av kocken och behöver således inte doppas i soja över huvud taget. Vill man nu göra det ändå så måste man se till att vara snabb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s