En klassiker att återupptäcka!

För er som efter förra inlägget försynt undrar vilka sällskapsspel vi nöter hemma, så ligger Rävspelet eller Mickelspelet i topp för tillfället. Min barndoms Rävspel såg ut så här, idag är det ny gullig design men reglerna desamma. Jag publicerar de regler jag googlat fram då de faktiskt verkar lite svåra att få tag i om man (som vi) råkat tappa bort dem.

Spelregler för Mickelspelet eller Rävspelet

Innehåll:

Spelplan

2 rävar – röda spelpjäser

20 får – vita spelpjäser

 

Vad spelet går ut på

Den ena spelaren sköter fåren, den andra de båda rävarna. Fåren ska ta sig tvärs över spelplanen till ”hagen”, dvs fyrkanten inramad i rött (totalt nio får). Rävarna ska försöka fånga så många får som möjligt på vägen.

 

Spelförberedelser

Vid spelets början placeras rävarna nederst i hörnen på den fyrkant som är utmärkt med en röd ram. Alla fåren ställs upp på motsatt sida. Räven börjar alltid spelet.

 

Spelet kan börja

Spelpjäserna flyttas ett steg i sänder. Fåren får bara flyttas framåt eller åt sidan. Rävarna får flyttas i vilken riktning som helst, även bakåt. Alla pjäserna måste dock följa de svarta linjerna eller kanten på spelplanen. Fåren fångas genom att räven hoppar över spelpjäsen, som tas bort. Räven kan hoppa över flera får i samma drag, om det finns ett tomt hål att hoppa i mellan fåren. Räven fångas, om fåren lyckas tränga in den i ett hörn, där räven inte har möjlighet att hoppa.

 

Vem vinner?

Fåren har vunnit, om så många lyckats ta sig över på andra sidan att de fyller ”hagen”. I annat fall vinner rävarna. Om fåren lyckas stänga in rävarna vinner fåren också.

Annonser

One thought on “En klassiker att återupptäcka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s