Rabattförslag halvskugga/skugga

Känner du liksom jag någon som har ett ljusgrått hus med vinröda detaljer? Har personen ifråga dessutom en perfekt rabatt som i vanliga fall får sommarblommor varje säsong, men nu ska övergå till årligt återkommande dito? Då kommer här ett förslag till perennrabatt i vinröda och rosa toner, kanske lite vitt som ljusar upp:

Vi börjar med två pioner som grund, kanske tre för sakens skull, välj valfri sort; ‘Buckeye Belle’ till vänster eller ‘Sword Dance’ till höger. Dessa blommar under juni och juli och blir ca 85 cm höga.

Därefter fyller vi i en Trebladsspira (även känd under sitt latinska namn Gillenia) som är en vackert skir vitblommande historia med vinröda detaljer i stjälkarna. Tjusig! Den blommar under juli och augusti och blir ca 80-100 cm hög.

För en lååång blomningstid rekommenderas Fänrikshjärtan. De blommar oupphörligt från maj till september och är en schysst blomma med bra spridning. Det finns några olika namnsorter att välja på, från vänster ‘Burning Hearts’, ‘Bacchanal’ och ‘Ivory Hearts’. Lite olika på blad- och blomfärger, men lika tåliga alla tre. De blir bara 30-40 cm höga och är således en fin låg förgrund till de större växterna bakom. De med lite gråare bladverk passar troligen bra ihop med ett grått hus.

För lite struktur och bladform som aviker från de andras buskighet vill jag så tipsa om en Trädgårdsiris från den skäggiga gruppen; ‘Red zinger’. Den blir 55 cm hög och blommar i juni. Ger en lite modern touch till rabatten.

Gillar man mer mormorsstuket så finns lite annat att välja på, från vänster: Stjärnflocka ‘Primadonna’ blommar juli-september och blir 60 cm hög. En annan långblommare är Rudbeckian ‘Double decker’ som ståtar som bäst under juli till oktober med sina 80 cm. Aklejan ‘Nora Barlow blir 80 cm hög men blommar bara under maj och juni.

Personligen skulle jag ha valt:

Och så skulle jag nog komplettera med lite vårlökar, kanske vita pärlhyacinter, lite tulpaner i matchande vinrött och/eller vitt, kanske även någon sippa eller så. Då har vi justerat ihop en blomning för hela säsongen, som dessutom matchar kåken i grått och mörkrött.
SKULLE det trots detta vara något som inte matchar eller mot förmodan inte trivs så går det ju alltid att plantera om.

PS Hanna: Mått på rabatten ifråga mottages tacksamt, då kan man räkna ut hur många plantor och därmed vad det kostar att få iordning alltihop. Klart 11-7!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s